Cursa de atletism a democratiei

De 28 de ani Romania a devenit atleta, dar tot intr-un antrenament o tine. Chiar nu se simte inca pregatita pentru concurs? Sa fie oare pentru ca romanii s-au tot impiedicat unii de altii si au pierdut startul unei democratii reale? Asa se intampla cand vrei sa alergi pe gheata cu talpile goale… Iar vina nu este niciodata doar a antrenorului.

Oare lucrurile ar fi stat diferit daca tara noastra ar fi ales sprintul si nu proba de 100 m garduri? De ce spun asta? Pentru ca in loc sa sara peste obstacole, le-a inmultit sau a franat brusc in fata lor. Inteleg ca era nepregatita pentru acest pas, dupa patru decenii de mers agale, mai mult taras de fapt, intr- o orbecaire in teroarea unei dictaturii asumate, dar ma intreb din ce isi lua gura de oxigen pentru a merge mai departe.

Au urmat 28 de ani de rezistenta fara sa fi ajuns veodata la sfarsitul probei. Tot intr-o alergare precum desenul unei electrocardiograme a tinut-o! Romania a intrat in marea cursa a democratiei intr-o roata de hamster si nu pe marele stadion… Sa fie acesta oare destinul unei tari care are potential dar ii e teama sa il foloseasca?

O tara este precum angrenajul unui motor. Totul trebuie sa meraga ca uns si neaparat in aceeasi directie. Romania trebuie sa devina patrie si abia atunci va fi puternica si chiar castigatoare. Care va fi premiul? Stabilitate, crestere economica reala, simtita in viata de zi cu zi a romanilor, invatamant de calitate, tratament in spitale si nu supravietuire sau lupta cu bacteriile mizeriei, legi corecte pentru toti romanii, nu date preferential, autostrazi si nu drumuri ale rusinii.

Democratia nu inseamna doar libertatea de a spune ceea ce gandesti. Democratia inseamna in primul rand implicarea cetatenilor in viata societatii. As vrea sa vad voluntariat activ in randul romanilor, nu doar campanii pentru a obtine imagine. As vrea sa vad oameni iesiti la vot nu doar impinsi de la spate de partidele politice sau atrasi de ajutoarele sociale. As vrea sa vad cum cei care fac polemica au si solutii pe care le pun in practica. Da, as vrea sa vad cum romanii devin responsabili ca cetateni ai unei Romanii campioana in cursa de atletism a democratiei.

561 Vizualizări