Ce e cu sondajul acesta?

Un controversat sondaj de opinie, girat de alianța USR-Plus, pare desprins din romanul 1984 al lui George Orwell. Întrebările par amuzante la prima vedere, dar te pun serios pe gânduri, în ceea ce privește esența lor:
” Cum v-ați simți dacă fiica, fiul dumneavoastră s-ar căsători cu cineva care este membru sau simpatizant PNL? ”
” Cum v-ați simți să aveți vecini care sunt membri sau simpatizanți PSD? ”
Doru Oprea, cunoscut ca fiind unul dintre răniții de la protestul din 10 august, a făcut public acest sondaj pe pagina sa de socializare și și-a manifestat indignarea cu privire la acest subiect.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3818619391484488&id=100000093944403&sfnsn=mo
I-am pus câteva întrebări pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba.
R.V. Cum ai reacționat când ai citit întrebările sondajului?
D.O. Am zâmbit amar pentru că am mai văzut genul acesta de atitudine în USR, cine nu e cu noi, e prost.
R.V. Ce te a dezamăgit la USR? Mai exact…ce te a determinat să îi vezi cu alți ochi, ținând cont că erai un susținător al lor declarat?
D.O. M-a dezamăgit faptul că încet încet au început să se comporte precum partidele vechi promovând oameni pe alte criterii decât cele de integritate și profesionalism și pentru că transparența pe care o clamau la tv era doar o minciună, vezi aici procesul pierdut cu Asociația Evoluție în Instituție privind salariile angajaților.
R.V. Consideri că s-au folosit de imaginea ta ca rănit la protestele din 10 august?
D.O. Da, atunci s-au folosit de imaginea mea, peste tot se lăudau la tv cu prietenia față de mine și grija lor, aici vorbim de Barna, Nasui, Drula, Stelian Ion. Barna mi-a scris înainte de a pleca din partid că fac rau intenționat partidului prin postările mele.
R.V.Ce mesaj ai pentru ei acum in pragul alegerilor? Dar pt cei care sunt încă indeciși dacă să voteze sau nu?
D.O.Mesajul meu este simplu: Nu irosiți speranțele celor 600,000 de romani care v-au trimis în 2016 în Parlament, încercați să fiți raționali și să lăsați interesele personale la o parte.Celor indeciși chiar nu știu ce să le spun.

Am luat legătura și cu Ionuț Moșteanu,deputat USR.
R.V. Cum comentați apariția acestui sondaj?
I.M. În cazul chestionarului trimis astăzi către membrii și simpatizanții Alianței din București și Ilfov, este vorba despre o cercetare academică a doi doctoranzi români, unul de la Institutul Universitar European din Florenta, celălalt la Universitatea McGill din Canada. Cei doi își propuseseră să măsoare distanțarea socială și polarizarea în politică. Alianța susține demersurile academice. Am făcut asta întotdeauna.
R.V. 1.Cum vi se par întrebările din respectivul sondaj? Par desprinse din romanul 1984.
I.M. Scala în discuție se numește scala Bogardus de măsurarea distanței sociale între diverse grupuri. A fost elaborată în anii ’30 și este folosită intens în cercetarea socială peste tot în lume, inclusiv în România. CNCD și alte agenții guvernamentale, cercetători în științele sociale de la universități din România folosesc în mod curent această scală.
2. Cum ați răspunde unui asemenea sondaj, indiferent de cine ar fi făcut?
I.M. Nu mai am timp acum că trebuie să fug spre Realitatea tv. E cercetare sociologica standard.
Tot standard au fost și răspunsurile la întrebările mele, mai puțin ultima, care se pare că nu fusese luată în calcul de echipa de comunicare. Sunt convinsă însă, că dacă ar fi dorit și dacă ar fi avut timp, ar fi dat un răspuns inteligent.
Vă las pe voi să trageți concluziile. Și vă îndemn să vă faceți timp să mergeți să votați. Și pe mine mă apucase nemulțumirea și eram determinată să nu votez. A fost nevoie de atât de puțin pentru a înțelege că da, trebuie să votăm, chiar și tinându-ne iar de nas.

601 Vizualizări