Argeșul sufocat de Covid19

Județul Argeș este pe primul loc în ceea ce privește numărul cazurilor noi de coronavirus. Secția ATI a Spitalului județean este puternic afectată, atât ca număr mare de pacienți, infectați cu Covid19, dar și din alte urgențe, precum și în ceea ce privește personalul sanitar. Din această secție 9 persoane dintre angajați au coronavirus. Greu cu testele, pentru că deranjează efectuarea lor celor care salvează vieți. Și când vor pica rând pe rând medicii, asistenții și infirmierii, din cauza infectării sau a epuizării, ce veți face, domnilor?
Dar ne liniștește prefectul Soare și ne spune că a solicitat ca la Spitalul județean Argeș să fie adusă o unitate mobilă ATI. Felicitări! Va fi însă suficientă suplimentarea cu 12 paturi? De terapie intensivă au nevoie și alți pacienți…mai un accident, mai un atac cerebral…iar medicii ATI sunt 8, care trebuie să se ocupe de absolut toate cazurile.
În martie, când sistemul sanitar din Italia a intrat aproape în colaps, Protecția Civilă a solicitat ajutorul medicilor, asistenților, infirmierilor, din zonele mai puțin afectate, sub formă de voluntariat. În 48 de ore au fost reclutate peste 1000 de persoane. Da! Voluntari! Și așa au reușit să salveze vieți. Apoi au început să testeze masiv personalul sanitar…pe banii statului. Tot așa și cu forțele de ordine.
Este necesară însă și responsabilizarea civică. Purtarea măștilor, păstrarea distanței și evitarea aglomerațiilor. Mulți se vaită că nu pot respira cu măști. Medicii și asistenții cum rezistă însă ore în șir, plus costumele speciale de protecție? Voi trebuie să le purtați la cumpărături, în mijloacele de transport, la bancă sau atunci când vă aflați în aglomerații. O faceți pentru voi, pentru sănătatea și viața voastră!
Și nu uitați, azi poți să fii infectat, să ai simptome ușoare, iar brusc să simți că te sufoci, să vrei să vorbești și să nu poți decât să te îneci în propriile lacrimi, să te simți epuizat și să simți cum te doare fiecare părticică din corp. Din cei care ajung la ATI infectați cu Covid19 supraviețuiesc mai puțin de 40%. Restul mor singuri, în întunericul propriilor gânduri.

2.469 Vizualizări