Statule, vrem și în România așa!

Alo, Statule, vrem o Românie sănătoasă! Vrem spitale în care să ne vindecăm,nu să ne îmbolnăvim din pricina bacteriilor, a mizeriei și a lipsei medicamentelor. Vrem ca acești medici care luptă pentru a salva vieți să își poată face meseria în condiții decente.
Da, tu, Statule, vrem să ne respecți și să simțim că îți pasă de noi!
Locuiesc în nordul Italiei de 18 ani, dar nimic nu îmi poate stinge dorul de țară. Ai tu idee, Statule, cum îmi plânge sufletul de câte ori plec de acasă din România? Am tot sperat că mă voi întoarce, dar cum să o fac, Statule, când cele mai elementare lucruri pentru progres bat pasul pe loc? Autostrăzi nu. Administrație competentă nu. Condiții decente în școli nu. Dezvoltare rurală nu. Spitale moderne nu. Și lista acestor NU dureroase poate continua.
În scurtul filmuleț de mai jos vă prezint puțin din normalitatea unui spital de stat dintr-un mic orășel din Italia, Latisana.
Am fost cu copilul la Urgențe. Nu am stat ore în șir la uși pentru că triajul funcționează brici chiar și în fața unui număr mare de pacienți. Dar nici nu auzi urlete și înjurături și nu asiști la alte comportamente necivilizate. Respectul este literă de lege!
Curățenia este exemplară. Medicii sunt profesioniști, solari și empatizează cu pacienții. Dar volumul lor de muncă nu este aberant ca în România și își pot face meseria în mediu adecvat.
Secția de pediatrie este veselă, cu pereții colorați. Există chiar un salon plin de jucării în sala de așteptare de pe secție. Toaletele strălucesc de curățenie și dispun de toate dotările necesare, plus consumabile puse la dispoziție de spital. E de menționat ceva extrem de important: pacienții păstrează la rândul lor curățenia și nu folosesc în exces ceea ce le este pus la dispoziție.
Copilul meu nu a fost speriat la gândul că se află într-un spital. Medicul l-a vizitat zâmbind și i-a explicat pe înțelesul său tot ceea ce făcea.
Statule, vrem și în România așa! Știu că se poate, dar pentru a fi posibil este nevoie și de tine. Educație, sănătate, infrastructură, administrație. Civilizația o punem noi, toți românii, pentru că vrem ca România să progreseze.
Ce zici, Statule, facem echipă?

1.087 Vizualizări