Nu este suficient doar referendumul

Vom avea referendum pe tema justiției în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. Dar dansul abia acum începe. După ce a jucat puțin rolul mironosiței nehotărâte, făcând pe prețiosul, în sfârșit Iohannis a luat această decizie îndelung așteptată de cei care au ieșit în stradă pentru apărarea justiției.
S-a știut încă de la început că nu va fi un președinte jucător. Nu pentru că ar fi vreun strateg politic strălucit sau pentru că ar avea o carismă copleșitoare a fost ales. A dezamăgit prin lipsa de tărie în situațiile critice când a servit mesaje evazive sau ușor mângâietoare doar pentru a nu i se reproșa că tace.
A păstrat ideea referendumului ca as politic, neluând în seamă că referendumul se face pentru a vedea voința poporului, nu pentru a fi magnet de voturi favorabile. Este ca și cum surprinzi un viol în plină desfășurare și nu intervi decât la final în ajutorul victimei, spunându-i agresorului să plece, că ai chemat deja poliția.
Așadar, dacă tot face acest joc, să vedem ce întrebare va pune la acest referendum. De ce? Pentru că întrebarea este mai importantă decât referendumul în sine.
Oricum, este trist că acum campania electorală se va duce în această direcție în loc să se meargă pe conștientizarea alegătorilor că aceste alegeri sunt importante dacă ne dorim o Românie care să urmeze un drum pro european. Era poate chiar momentul de a educa alegătorul mai puțin informat.
Dacă întrebarea nu va fi axată pe ideea de a continua menținerea angajamentelor de stat UE de a garanta independența justiției și lupta împotriva corupției rezultatul nu va fi cel așteptat și nici nu se va bucura de o prezență masivă la vot.
Merge pe sârmă acum Iohannis. Va fi oare un bun acrobat?

730 Vizualizări