Incep represiunile impotriva protestelor

Dupa protestele care au oprit OUG 13, PSD si ALDE au asteptat cumintele si zambarete ca apele sa se linisteasca si acum se repliaza si ies la atac. Incep represiunile impotriva protestelor. Creeaza cadrul legal pentru ca oamenii se fie usor intimidati si descurajati sa protesteze spontan sau fara autorizatie.

Exista un proiect de lege in dezbatere in Senat, depus de 150 de senatori si deputati, prin care se urmareste ca jandarmii sa aiba atributii sporite. Doua lucruri mi-au atras atentia: sintagma vaga ” incalcare a valorilor sociale ” si faptul ca ar deveni legal ca jandarmii sa poata filma si fotografia participantii la proteste. Sa inteleg ca pana acum nu o puteau face?

Initiatorul acestei Legi este generalul Viorel Salan, senator si fost Sef al Inspectoratului Judetean  de Jandarmi Hunedoara. Acesta a declarat intr-o interventie telefonica la Realitatea TV ca in momentul de fata jandarmii nu pot filma sau fotografia intr-un cadru legal la mitinguri, ci doar la evenimentele sportive, in baza Legii 4/2008. Astfel, ma intreb, cand la protestele neautorizate din Piata Victoriei au facut acest lucru, era ilegal?

Nu contest faptul ca, daca aceasta initiativa ar trece de cele doua Foruri Legislative si ar fi adoptata, exista si unele atributii noi care ar putea fi benefice. Astfel, a fost propus ca jandarmii sa poata face perchezitii corporale fara mandat, sa devina organ de cercetare penala alaturi de politisti, sa puna in aplicare mandatele de aducere si de control in cazul unor infractiuni minore, sa opreasca masinile in trafic.

Cine va fi in masura sa determine in ce consta incalcarea valorilor sociale? De ce este folosita aceasta terminologie atat de generala care lasa loc interpretarilor? Ar putea deveni ilegal sa se strige Hotii in fata Guvernului? Ar fi absurd. Iar voi, dragi politicieni, daca va simtiti curati si cinstiti, nu ar trebui sa va ascundeti in spatele unei legi in care ati strecurat prevederi dubioase printre altele pertinente. Oamenii s-au trezit si sunt cu ochii pe voi! Le simtiti respiratia in ceafa si asta va enerveaza?

592 Vizualizări