Educatia juridica in scoli

Bine spune Gabriel Petru Baetan, aforist si poet contemporan: ” Un popor needucat este damnat sa fie un titirez geopolitic. ” Romania se zbate sa isi continue drumul pe calea progresului, incoltita fiind de politicieni care, prin actiunile indreptate impotriva propriului popor, pentru a isi apara interesele lor, par a fi mai degraba dusmanii romanilor, si nu cei ajunsi in functii inalte pentru a ii reprezenta in Parlament sau pentru a guverna tara spre mai bine. Educatia este cea care sufera taieri dese de la buget, manualele sunt editate cu greseli majore, ministrul educatiei se face remarcat prin greseli de exprimare, anul scolar a inceput iar cu institutii de invatamant fara grupuri sanitare decente… Incotro ne indreptam, daca nu intelegem ca educatia este esentiala?Tot mai des intalnim pe buzele romanilor cuvantul justitie. Toti isi dau cu parerea, multi se documenteaza in incercarea de a intelege cum functioneaza si cum pot sa fie aparate legile. Intre timp asalturile asupra justitiei continua, iar majoritatea romanilor au simtit ca este de datoria lor sa se implice in societate pentru apararea justitiei. Dar nu doar prezentul este important. Nu trebuie uitate tinerele generatii. Ele sunt viitorul, iar educarea lor este secretul succesului. Chiar si atunci cand ne simtim deznadajduiti si incoltiti trebuie sa continuam sa credem in ele.

Pretindem ca legile sa fie respectate, dar nu se tine cont de importanta majora a educarii timpurii a cetateanului in spiritul respectarii legii. Sistemul juridic este stufos si complex, tocmai de aceea este util ca acesta sa fie explicat pe intelesul tuturor. Necunoasterea este primul pas spre greseala. Este ca si cum ti-ai certa copilul pentru ca a dat foc la casa, dar tu, ca parinte, nu i-ai spus niciodata nimic despre puterea nimicitoare a focului.

Judecatorul Cristi Danilet a simtit aceasta nevoie stringenta a societatii, si anume importanta educarii juridice a tinerilor. Manualul ” Educatie juridica pentru liceeni ” a ajuns la a treia editie si este distribuit gratuit elevilor, gratie fondurilor stranse de asociatia Voci pentru Democratie si Justitie ( www.vedemjust.ro ) , al carui membru fondator este. Inca din prefata semnata de Cristi Danilet intelegem utilitatea sa: ”  (…) respectarea legii este obligatorie. Si sunt aproape 10.000 de acte normative in Romania. Necunoasterea legilor nu poate fi invocata drept scuza. Si atunci… cum poate fi sanctionat un minor caruia nu i se spun nici macar regulile din principalele legi cu care ne intalnim zi de zi?! Manualul de fata incearca sa umple acest gol si sa raspunda la intrebari pe care orice minor bine educat si le pune: ce avem voie sa facem?, ce nu avem voie sa facem?, ce riscam daca incalcam legea?”.

Un pas mare in aceasta directie a fost deja facut!  Judecatorul Cristi Danilet s-a implicat in mod direct in ultimii ani in acest proiect in care a crezut cu tarie, iar noul an scolar a adus o schimbare in bine pentru elevi. Acesta a scris pe pagina sa de FB: „Azi am o mare bucurie: a avut loc prima oră de educatie juridică formală din România. Am trecut astfel de la orele nonformale ținute de voluntari (avocați, judecători, procurori, mediatori, consilieri juridici, studenți la Drept) la orele formale, prevăzute în curriculum școlar, predate de profesori titulari.
Începând din acest an școlar „Educație juridică” este materie opțională la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași care se va studia un an de zile. Azi a avut loc prima oră, cu elevii de la clasa a XI-a F, unde a predat doamna profesor Doina Calistru, încadrată la acest liceu ca profesoară de logică, filosofie și istorie. A doua facultate la care doamna profesor are licența este cea de Drept. Mai jos este o fotografie cu prima generație de elevi care primește astfel de informații de la profesorul lor, lângă copacul sădit în anul 1918 în curtea liceului de directoarea Tereza Stratilescu. Toți elevii au primit gratuit de la mine manualul de educație juridică destinat liceenilor, scris de mine și dus sâmbăta trecută la Iași. Manualul poate fi descărcat gratuit de aici https://educatiejuridica.ro/carti/romana/carte2018.pdf. A doua mare bucurie: S-a desfășurat prima lecție de educație juridică formală la Brașov! Azi, la Liceul „Andrei Mureșanu” din Brașov, la elevii din clasa a XI-a R a predat doamna Carmina Trambitas Vakulovski, de profesie învățătoare, care predă la plata cu ora două materii la acest liceu. Doamna este absolventă a Facultății de Drept. Cursul de educație juridică este o disciplină opțională (curriculum la decizia școlii) și se va studia o oră pe săptămână, tot anul. În inițierea și susținerea proiectului s-a implicat Stefan Eugen Tarnovan. Toți elevii vor primi gratuit săptămâna viitoare câte un manual de educație juridică pentru liceeni scris de judecătorul Cristi Danilet, costurile de imprimare fiind acoperite de asociația VeDemJust Brașov, condusă de Urzica Simona, din fondurile obținute prin sponsorizări „.

Sper ca acesta este doar inceputul si ca in cat mai multe institutii de invatamant va fi predata aceasta materie extrem de importanta pentru tineri. Viitorul este al lor, iar noi suntem datori sa le oferim un prezent in care sa se poata dezvolta frumos.

721 Vizualizări