Civilizatia nu este un film SF

Sambata mi-am inceput ziua in port, dar nu ca marinar si nici pe post de capitan de vas. M-am trezit plina de energie si curiozitate pentru ca urma sa particip la un eveniment important pentru Lignano, localitatea unde locuiesc de mai bine de 15 ani, inaugurarea vaporasului ciclopietonal X River.

Lorenzo, fiul meu cel mic, s-a trezit cu gandul la ceea ce urma sa facem, iar micul dejun a fost mai rapid decat de obicei: 3 biscuiti cu gaura, cum le spune el, si un pahar cu lapte. Apoi am pornit in graba spre Portul Marina Uno, eu pe jos si el pe indragita sa bicicleta fara pedale. In 10 minute am ajuns la destinatie.

Oamenii, prezenti in numar mare, asteptau nerabdatori inaugurarea vaporasului cu care persoanele isi pot transporta chiar si bicicletele, pentru a traversa raul Tagliamento, facand astfel legatura intre pistele ciclabile din Lignano si Bibione. Raul considerat inainte granita intre regiunile Friuli si Veneto, acum le uneste.

Eram curioasa sa vad cum decurge un astfel de eveniment aici. Autoritatile locale din cele doua statiuni maritime au colaborat foarte bine pentru realizarea acestui important proiect util atat pentru locuitorii din zona, cat si pentru turisti.

In mijlocul oamenilor, zambind si conversand prietenos cu cei prezenti, cei doi primari se distingeau de restul persoanelor doar datorita esarfelor tricolore pe care le purtau pe umar.

Ma asteptam sa vad podiumuri inalte pe care sa se ingramadeasca politicienii si mare mi-a fost bucuria cand am vazut ca lipseau cu desavarsire. Era o scena micuta, marginita de flori, in mijlocul oamenilor. M-am gandit la Romania in acea clipa si m-am intrebat cand va fi si in patria mama asa. Cand vor invata primarii si politicienii romani sa stea printre oameni si sa vorbeasca simplu si la obiect despre realizari facute pentru alegatori?

S-a taiat si aici panglica, dar pentru un proiect finalizat, nu pentru bucati de drumuri sau spitale neutilate precum in Romania.

Ma asteptam sa simt apoi miros de tamaie si sa aud un Aleluia, ceva! Am privit in jur, cautand fetele bisericesti venite ca in Romania sa sfinteasca locul, si tot ce am zarit, dar mi-a placut enorm, a fost un preot care tinea in mana casca de motocicleta. Va puteti imagina asa ceva in Romania?

Sa va povestesc putin situatia de ansamblu in care se face legatura dintre Lignano si Bibione. Este o distanta de circa 7 km, dar ca sa o parcurgi in bicicleta ai nevoie nu doar de curaj, ci si de muschi, pentru a pedala peste trei poduri in urcare. Drept pentru care, acest vaporas se va dovedi foarte util pentru iubitorii plimbarilor cu bicicleta si, mai mult decat atat, este si gratuit. Programul va fi zilnic intre orele 9-13 si 15-18, din mai pana in septembrie.

Asadar, pot spune ca mi-a placut acest eveniment lipsit de discursuri sterse si foame de imagine. Vi-l imaginati pe Cornel Ionica, primarul Pitesiului, intr-o asemenea ipostaza? Nici eu! Civilizatia exista, nu este un film SF!

482 Vizualizări